graviditet

Hos oss får du en personlig barnmorska som följer dig under hela din graviditet och fram till första tiden efter förlossningen.

Att ta steget in i föräldraskapet är en stor och viktig förändring i livet. Genom att få rätt förberedelse och stöd kan du känna dig mer redo inför den kommande förlossningen och den nya rollen som förälder. På Rosengård Barnmorskestation erbjuder vi en privat mottagning där våra erfarna och engagerade barnmorskor finns där för att stötta och vägleda dig under hela din graviditet. Vi strävar efter att skapa en trygg, inspirerande och positiv atmosfär för dig och ditt ofödda barn. Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ditt första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt. Tillsammans med barnmorskan gör ni en upp en vårdplan för graviditeten. Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska.
Vår basprogram kan komma att ändras utifrån dina behov.


Efterförlossning

Efterkontrollen är ca 8-10 veckor efter förlossningen. Om du har några specifika frågor eller funderingar kring din återhämtning efter förlossningen är det bra att ta upp det under efterkontrollen. Det är viktigt att du känner dig trygg och får den support och information du behöver för att må bra både fysiskt och psykiskt efter förlossningen. Fortsätt också att vara uppmärksam på eventuella symtom som du upplever som ovanliga eller oroande, och tveka inte att kontakta din barnmorska om du behöver hjälp eller råd. Vid efterkontrollen samtalar du och barnmorskan kring upplevelsen av din förlossning och det finns också möjlighet att gå igenom sin förlossningsjournal. Du får information om preventivmedel, och recept om du vill ha det. Du får erbjudande om gynekologisk undersökning för att kontrollera att eventuella bristningar läkt och att du har hittat knipförmågan. Vi samtalar även om amning, hur du mår efter förlossningen och den första tiden som mamma, eventuella depression och förändringar , sömn, kost och matvanor, sex och samlevnad.  Vi kommer eventuell ta ditt blodtryck, vikt och  blodvärde kontrolleras också. Vi skickar ut en tid för efterkontroll till Dig. 

Föräldrar utbildning

verktyg och strategier för att hantera utmaningar och svårigheter

Vi erbjuder föräldrar utbildning för att stödja och underlätta er resa genom föräldraskapet. Våra kurser är utformade för att ge er kunskap, verktyg och självförtroende att navigera genom de olika utmaningar och glädjeämnen som följer med att vara förälder.

Genom att ta del av våra utbildningar kommer ni att lära er om barnets utveckling, kommunikation, konflikthantering, sömn och mycket mer. Våra erfarna och kunniga team finns där för att stötta er och svara på era frågor under hela er föräldraskapsresa. Välkomna till Rosengård Barnmorskestation, där vi står vid er sida för att göra er till de bästa föräldrarna ni kan vara.

SEXUELL & HÄLSA

Sexuell hälsa är en viktig del av vår övergripande välbefinnande och hälsa. Vi erbjuder kostnadsfri sexuell och hälsorådgivning för att stödja människor i deras välbefinnande och sexuella hälsa. Våra professionella rådgivare finns tillgängliga för att ge råd, stöd och information om allt från sexuellt överförbara infektioner till relationer och sexuell identitet, vi testar för sexuellt överförbara infektioner (STI), såsom hiv, klamydia och gonorré. Det är viktigt att regelbundet testa sig för STI för att upptäcka och behandla eventuella infektioner i ett tidigt skede, och därmed minska risken för spridning.

Vår sexuella hälsa är otroligt viktig och du har rätt att få vård och stöd utan fördomar, diskriminering eller tvång.  Oavsett vem du är kan du vända dig till oss för hjälp, våra professionella och erfarna rådgivare och läkare står redo att ge dig råd, stöd och information. Det är viktigt att ta hand om sin sexuella hälsa på samma sätt som man tar hand om sin fysiska och mentala hälsa. Genom att ta kontroll över sin sexuella hälsa och vara medveten om sina rättigheter kan man uppnå ökad självkänsla, trygghet och välbefinnande. Kom och besök oss för en kostnadsfri och konfidentiell sexuell hälsorådgivning och testning idag. Vi strävar efter att skapa en trygg och konfidentiell miljö där du kan diskutera dina frågor och bekymmer kring sexuell hälsa utan att känna skam eller rädsla.

*Frågor om kroppen *ABORT RÅDGIVNING *frågor om sex och relationer *skydd mot graviditet och könssjukdomar *graviditetstest eller test för könssjukdomar *stöd om du mår dåligt 
*Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt 
*Alla besök är kostnadsfria

PREVENTIVMEDEL

Till oss är du välkommen för rådgivning om du önskar börja med preventivmedel eller vill byta metod. 

Att hitta rätt preventivmedel är av yttersta vikt för att må bra och känna sig trygg i sin sexualitet. Oavsett om man vill skydda sig mot oönskad graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar är det viktigt att ha rätt kunskap och information om vilket preventivmedel som passar bäst för just ens egna behov.

Vi på Rosengård Barnmorskestation erbjuder preventivmedelsrådgivning för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet för just dig. Vi finns här för att svara på dina frågor, ge dig information om olika preventivmedel och hjälpa dig med receptskrivning om det behövs. Utöver rådgivning kan vi även sätta in och ta ut spiral, p-stav och p-spruta.

Genom att ta hand om din sexuella hälsa och välja preventivmedel som passar dig bäst kan du känna dig trygg och självsäker i din sexualitet. Vi finns här för att stötta dig och ge dig den vård du förtjänar. Välkommen till oss för preventivmedelsrådgivning och hjälp med alla dina behov kring preventivmedel.

Cellprovtagning

Vad är ett gynekologiskt cellprov?
Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen, det vill säga den nedersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan. Provet kan i ett tidigt skede visa om du har cellförändringar. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar och läker oftast av sig självt, men en del behöver tas bort eftersom cellförändringar i vissa fall kan utvecklas till cancer. Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar som upptäcks enkelt kan tas bort innan de har utvecklats till cancer. Cellprov kan ibland visa på cancer, även om det är mycket ovanligt.

Bra att tänka på inför undersökningen
Provtagningen är helt riskfri och du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. Däremot ska du inte lämna cellprov om du har mens. Har du mens den dag du ska göra provtagningen bör du boka om din tid.
Det går att göra en gynekologisk cellprovtagning även om du är gravid.

ULTRALJUD

I samband med tidig ultraljudet erbjuds KUB. KUB är en undersökning som kombinerar ultraljud av fostret med ett blodprov för att upptäcka Downs syndrom och andra kromosomavvikelser. Resultaten av KUB används för att avgöra riskerna för fostret. Om resultaten visar en risk kan NIPT-test eller fostervattenprov erbjudas. Mer information finns på Vårdguiden.

NIPT-TEST

NIPT-test är en undersökning som analyserar fostrets dna genom ett blodprov från dig. Resultaten ger information om Downs syndrom och andra kromosomavvikelser.  Med 99 procents säkerhet avgörs om fostret har Downs syndrom (Trisomi 21). Provet kan också påvisa om fostret har Edwards syndrom (Trisomi 18) och Pataus syndrom (Trisomi 13). Säkerheten för att hitta dessa kromosomavvikelser är lite lägre.

Läs allt om NIPT på www.fostertest.se eller www.1177.se

NIPT kan utföras hos oss på självbetalning Pris: 5000kr

klimakterie

Klimakteriet är en naturlig fas i kvinnans livscykel då kvinnans menstruation slutar och hormonbalansen förändras. Denna period kan vara besvärlig för många kvinnor och det är därför viktigt att förstå klimakteriet och dess påverkan på hälsan.

Vi vet hur avgörande det är för kvinnor att må bra och upprätthålla god hälsa under klimakteriet. Därför erbjuder vi kostnadsfria klimakterierådgivningar för att stödja och guida kvinnor genom denna övergångsfas.

Vår klimakterierådgivning innefattar information och råd om symtom och besvär relaterade till klimakteriet, samt tips och råd om hur man kan lindra dessa genom livsstilsförändringar, kost och eventuellt medicinsk behandling.

Vi vill att alla kvinnor ska kunna känna sig välinformerade och stödda under klimakteriet och att de ska kunna fortsätta att njuta av god hälsa och välbefinnande. Kontakta oss för att boka en kostnadsfri klimakterierådgivning och få den hjälp och det stöd du behöver för att må bra under denna livsfas.

Superscript

Integritetspolicy

INTEGRITETSPOLICY

För oss är det viktigt och självklart att vi vill skydda din integritet. Följande information är framtagen för att hjälpa våra användare att förstå vilken information vi samlar in från våra webbplatser, och hur vi hanterar och använder den informationen. Policyn gäller i situationer där vi behandlar personlig information som samlats in från någon av våra två webbplatser. Genom att använda vår webbplats godkänner du att din personliga information behandlas i enlighet med denna integritetspolicy.

Denna information är ett komplement till vår generella integritetspolicy och berör de delar som direkt hör till denna webbplats. Denna policy gäller för https//www.barnmorskestationen.se

Varför ska jag läsa denna policy? 

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Syftet med GDPR är att säkerställa skyddet för fysiska personers personuppgifter. Fysiska personer ska få större kontroll över sina personuppgifter samtidigt som företag bara behöver förhålla sig till ett enda regelverk när det bedriver verksamhet i flera EU-länder. Enligt förordningen är personuppgifter all information om en identifierbar fysisk person. Denna policy beskriver hur vi på vår webbplats samlar in, använder och skyddar dina personuppgifter.

 Vilken information samlar ni in om mig? 

Vi samlar in information som hjälper oss att tillhandahålla en tjänst till dig, det inkluderar: email namn kontaktuppgifter 

Hur kommer ni använda min information? 

Vi behöver veta en del om dig för att kunna förse dig med informationsutskick, betalningsinformation och statistik i linje med denna övergripande policy. Vi kommer inte samla in mer information än vi behöver för att tillhandahålla våra tjänster till dig. 

Med vilka delar ni min information med? 

Dina personuppgifter kan komma att hanteras av personal i Sverige, ingen tredje part har tillgång till dina personuppgifter så länge inte lagen kräver att vi delar den. Vi har rutiner på plats för att säkerställa att dina personuppgifter hanteras i tryggt och säkert enlighet med gällande lagstiftning. Mer information kan du få genom att kontakta oss via e-post elham.bolghari@barnmorskestationen.se

Hur är det med cookies och liknande tekniker? 

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator och innehåller information. Cookies används normalt för att förbättra webbplatsen för besökaren.

Det finns två typer: 1. Den ena typen sparar en fil som ligger kvar på besökarens dator. Filen används  t.ex. för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen utifrån sina önskemål och intressen. 2. Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden en besökare är inne på en webbsida lagras den temporärt i besökarens dators minne. Sessionscookies försvinner när besökaren stänger sin webbläsare. Ingen personlig information, t.ex. e-post eller namn, sparas om besökaren.  Allmän information om cookies och lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats. Analysverktyg för webbstatistik Vår webbplats använder Google Analytics för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. 

Följande cookies skapas: _ga är en permanent cookie som används för att särskilja användare och sessioner/besök. Den uppdateras vid varje sidvisning, och förfaller ett år efter att den sätts eller senast uppdateras. _gat är en sessionscookie som används för att beräkna nya sessioner/besök. Den uppdateras vid varje sidvisning, och förfaller 30 minuter efter att den sätts eller senast uppdateras. Om ni inte vill acceptera lagring av cookies Din webbläsare eller enhet tillåter dig att ändra inställningarna för användningen och omfattningen av cookies. 

Du kan till exempel välja att blockera alla cookies, endast acceptera vissa cookies, eller radera cookies när du stänger ner din webbläsare. Tänk på att vissa delar av vår webbplats kanske inte fungerar om du blockerar eller raderar cookies. För mer information om cookies och hur du kan ändra din webbläsares inställningar kan du besöka www.aboutcookies.org eller www.allaboutcookies.org

Vart har ni min information? 

Din information lagras i datacenter inom den Europeiska Unionen. Av tekniska skäl så kan våra underleverantörer behöva flytta information till andra länder utanför EU. Om detta sker så används lämpliga skyddsåtgärder och standardiserade dataskyddsbestämmelser som godkänts av EU-kommissionen. 

Vad är mina rättigheter? 

Rätt till information: Du kan begära att få en kopia på de personuppgifter vi har om dig.
Rätt till rättelse: Vi vill säkerställa att din information är uppdaterad och korrekt. Du kan begära att få din information rättad eller borttagen om du anser att den är inkorrekt.
Rätt till radering: Du kan begära att vi ska radera dina personuppgifter. Vi får inte radera uppgifter som lagen kräver att vi behåller.
Dataportabilitet: Du kan be oss att flytta dina personuppgifter från vår IT miljö till någon annan, antingen ett annat företag eller till dig. Detta gäller inte uppgifter som lagen kräver att vi behåller.

Ta tillbaka samtycke:

 Du kan ta tillbaka ditt samtycke till att dela din information eller att ta emot marknadsföring / utskick när som helst. Antingen genom att avprenumerera från meddelandet eller kontakta oss via e-post: elham.bolghari@barnmorskestationen.se

Klagomål: 

Du kan kan lämna ett klagomål till datainspektionen om du anser att vi behandlar dina personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen. 

Hur kan jag använda mina rättigheter

Om du vill använda någon av dina rättigheter så kontaktar du oss via e-post. Om du vill lämna ett klagomål till datainspektionen så behöver du kontakta dem.

 Uppdateringar till denna policy:

Vi kan komma att uppdatera denna policy och kommer då publicera dem på denna webbsida. Denna policy uppdaterades senast den 20 Februari 2024. 

Hur du kan kontakta oss:

Om du har några frågor angående denna policy eller hur vi använder din information, eller dina rättigheter så kan du kontakta oss. 

Personuppgiftsansvarig:

Elham Bolghari

elham.bolghari@barnmorskestationen.se

Rosengård Barnmorskestation

Frölichs Väg 5, 213 68, Malmö

Organisationsnummer: 559199-1186